| Mapa Google | FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Grupy | Statystyki | Rejestracja | Zaloguj |


baner





Poprzedni temat «» Następny temat
Zmiana języka na polski w mk3/mk4 z dużym navi 16:9
Autor Wiadomość
LENAR83 
BMW-holik



Moje BMW: e39 530dA '02
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 29 Sty 2009
Posty: 186
Miejscowość: wawa
  Wysłany: 2009-10-05, 03:13   Zmiana języka na polski w mk3/mk4 z dużym navi 16:9
   Imię: Krzysiek


Uwaga! poniży opis dotyczy tylko spolszczenia MK3 z dużym navi (16:9). tzn tylko na takim przetestowałem i działa! :)

Jeśli chcemy zmienić język z angielskiego na polski to sprawa jest w miarę prosta:

1) ściągamy sobie softa stąd: http://rapidshare.com/fil...w_iso2.rar.html
kod do pliku to S5aE839Sd23eR84a2e89rXX5wew66D588e5D58efWD55dw5ddw5d1wWD210044wddwd
rozpakowujemy...

2) ściągamy sobie i instalujemy programik do nagrywania obrazów płyt (imgburn) np stąd: http://www.programosy.pl/program,imgburn.html

3) przy pomocy imgburn wypalamy ściągniętego softa. Warto to zrobić jak najmniejszą prędkością i z weryfikacją

4) lecimy z płytą do auta, kluczyk w stacyjce na położenie I, i wkładamy płytę do czytnika, aktualizacja rozpoczyna się automatycznie (idzie to dość powolnie więc cierpliwości...), powinien się pojawić komunikat, że nastąpi update softu a następnie pasek zaawansowania, później zobaczymy komunikat, że soft wgrał się pomyślnie, i czytnik wypluje płytę do połowy, należy ją całkiem wyjąć i dopiero wtedy zaakceptować "OK" na panelu nawigacji. System się wtedy zrestartuje i będzie można się cieszyć polskim menu i panią Krysią w komendach nawigacji



Jeżeli chcemy zmienić język z niemieckiego, włoskiego lub francuskiego na polski to już będzie trochę więcej roboty...

1) ściągamy soft z punktu 1) powyżej

2) ściągamy sobie magic iso maker, np stąd: http://www.programosy.pl/...ciso-maker.html i instalujemy

3) w magic iso maker otwieramy nasz obraz softu z punktu 1) (jest to oczywiście soft spolszczający wersję anglojęzyczna i będziemy ją przerabiać)

4) wybieramy "extract" i wypakowujemy nasz obraz np do jakiegoś pustego folderu na pulpicie, teraz będziemy mieć dostęp do edycji plików

5) aby edytować napisy należy wpierw zainstalować to: http://sourceforge.net/pr...-2.exe/download
oraz navtweak: http://rapidshare.com/fil...vtweak.zip.html

6) uruchamiamy navtweak i otwieramy w nim plik z naszego rozpakowanego obrazu płyty z softem a dokładnie plik ze ścieżki
Mk3/0116/BMWC01S/app_sw/usw_load

7) po załadowaniu pliku przechodzimy w zakładkę z językami czyli w "strings" następnie zakładka Lng_English. Jak widać tu właśnie jest tłumaczenie naszego softu :)

8 ) exportujemy to tłumaczenie do pliku txt i zapisujemy jak zwykle dla wygody na pulpicie

9) i teraz tak: przechodzimy w zakładkę języka który chcemy mieć przetłumaczony, w moim przypadku był to jęz. niemiecki więc ==> "Lng_Deutsch"

10) tam importujemy nasz wyeksportowany przed chwilą pliczek z tłumaczeniem

11) zapisujemy (czyli podmieniamy) plik usw_load
no to napisy mamy z głowy, teraz lektor(ka):

12) pliki dźwiękowe są pod ścieżką: V_2/Voices/0506
nasz soft jest spolszczeniem angielskiego więc plik z polskim lektorem jest nazwany gb_f.csf -kopiujemy sobie ten plik na pulpit i jeżeli zajmujemy się spolszczeniem wersji niemieckojęzycznej to zmieniamy mu nazwę na d_f.csf , gdybyśmy chcieli podmienić lektora włoskiego to plik byśmy nazwali i_f.csf

13) nasz plik d_f.csf (z polskim lektorem) z powrotem wrzucamy do ścieżki V_2/Voices/0506 (musimy nadpisać go na plik o tej samej nazwie który już tam jest)

14) analogiczną podmianę pliku z lektorem robimy w ścieżce LangMk3/0502
no i lektora mamy już z głowy...

15) teraz musimy wypalić płytę z naszym zmodyfikowanym softem ale koniecznie w trybie MODE2 ! instalujemy sobie ten programik http://www.4shared.com/ge...m2cdmgui16.html

16) upuszczamy do niego wszystkie pliki naszego nowego softu i tworzymy z nich obraz płyty

17) utworzony obraz nagrywamy przy pomocy imgburn z minimalna prędkością i weryfikacją

18) lecimy z płytą do auta, kluczyk w stacyjce na położenie I, i wkładamy płytę do czytnika, aktualizacja rozpoczyna się automatycznie (idzie to dość powolnie więc cierpliwości...), powinien się pojawić komunikat, że nastąpi update softu a następnie pasek zaawansowania, później zobaczymy komunikat, że soft wgrał się pomyślnie, i czytnik wypluje płytę do połowy, należy ją całkiem wyjąć i dopiero wtedy zaakceptować "OK" na panelu nawigacji. System się wtedy zrestartuje i będzie można się cieszyć polskim menu i panią Krysią w komendach nawigacji



powodzenia, nie jest to aż takie trudne :) a satysfakcja z zaoszczędzonych 300zł ogromna :naughty:
ja miałem u siebie język włoski i niemiecki i ostatecznie "przerobiłem" język niemiecki bo jak się przekonałem -przy podmianie napisów i lektora włoskiego, menu telewizorka i napisy pod zegarami pozostają włoskie, bo niby ta wersja językowa jest wybrana w kompie pokładowym

dziękuję ludziom z BKL za udostępnianie pomocnych plików
_________________
moja E39 530dA'02 i CBR1000RR'05
 
 
     
Tx 
Skipper



Moje BMW: E39 530iA Ex. E39 528i 96r/E34 525 tds 92r
Pomógł: 20 razy
Dołączył: 20 Cze 2009
Posty: 478
Miejscowość: WOT
Wysłany: 2009-10-05, 08:56   
   Imię: Radek


LENAR83 Super Info, bardzo przydatne :D
Thx
_________________

BMW - Banditen Motor Wagen
http://www.motoarchive.pl/noname
 
     
dray 


Moje BMW: Alpina B10 v8 + E46 320d
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 236
Miejscowość: Polska
Wysłany: 2009-10-18, 12:46   
   Imię: Andrzej


TX próbowałeś już? Udało się?
 
     
no_name 



Moje BMW: E34 520i 1993
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 05 Sie 2009
Posty: 257
Miejscowość: warszawa
Wysłany: 2009-10-18, 14:24   
   Imię: Grzegorz


Witam, do nowszych też już może jest ;/
Bo strasznie mnie drażni że po polsku nie mam.

Pzdr.
_________________

Nadsterowność jest lepsza, nie widzisz drzewa które cię zabije
 
 
     
Tx 
Skipper



Moje BMW: E39 530iA Ex. E39 528i 96r/E34 525 tds 92r
Pomógł: 20 razy
Dołączył: 20 Cze 2009
Posty: 478
Miejscowość: WOT
Wysłany: 2009-10-18, 15:05   
   Imię: Radek


dray napisał/a:
TX próbowałeś już? Udało się?


Nie bo w sumie angielski dla mnie jest ok.
Bardziej mnie interesuje jak samemu wlaczyc TV w czasie jazdy :D
_________________

BMW - Banditen Motor Wagen
http://www.motoarchive.pl/noname
 
     
kostek_ja 



Moje BMW: e46 M3 CS, e70 X5 3,0sd, Focus 1,8 TDI
Dołączył: 21 Lut 2008
Posty: 213
Miejscowość: Warszawa
Wysłany: 2009-10-18, 15:32   
   Imię: Artur


Tx napisał/a:
Bardziej mnie interesuje jak samemu wlaczyc TV w czasie jazdy :D


Z tego co się orientuje to potrzebny jest do tego specjalny kabelek. Te z allegro działają. Kolega kupił do siebie z allegro i wszystko działa.
_________________
 
 
     
dray 


Moje BMW: Alpina B10 v8 + E46 320d
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 236
Miejscowość: Polska
Wysłany: 2009-10-18, 22:02   
   Imię: Andrzej


TX jak byłeś w Opocznie to trzeba było podjechać do Maćka - odblokuje Ci bez kabelka. U mnie działa. Sam tego nie zrobisz.
 
     
mariusz83x83 


Moje BMW: E38
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Lip 2009
Posty: 49
Miejscowość: katowice
Wysłany: 2009-12-11, 14:47   
   Imię: mariusz


W e38 zadziała ?? mam tv navi i drażni trochę jak polskiego nie ma.
 
     
LENAR83 
BMW-holik



Moje BMW: e39 530dA '02
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 29 Sty 2009
Posty: 186
Miejscowość: wawa
Wysłany: 2009-12-13, 22:22   
   Imię: Krzysiek


Jeżeli masz navi mk3 z dużym wyświetlaczem to powinno zadziałać.
Ponieważ linki z pierwszego postu powygasały, to wrzucam swój soft do mk3 zmieniający język niemiecki na polski. Jak się wgra na rapida to linka zapodam, info o wypalaniu i instalowaniu jest w pierwszym poście.

soft do MK3 z niemieckiego na polski:
http://rapidshare.com/fil...oft_pl.rar.html
link jest na 10 ściągnięć

pozdro
Lenar
_________________
moja E39 530dA'02 i CBR1000RR'05
  
 
 
     
mariusz83x83 


Moje BMW: E38
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Lip 2009
Posty: 49
Miejscowość: katowice
Wysłany: 2009-12-14, 10:09   
   Imię: mariusz


Po czym to poznać czy mam mk3 jak dla mnie to jest to duży wyświetlacz chyba standardowy w e38 w konsoli środkowej tak na oko to z 12/12cm .
 
     
LENAR83 
BMW-holik



Moje BMW: e39 530dA '02
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 29 Sty 2009
Posty: 186
Miejscowość: wawa
Wysłany: 2009-12-14, 11:43   
   Imię: Krzysiek


jeśli masz kwadratowy wyświetlacz to chyba jest to coś starszego niż mk3 i u Ciebie raczej nie zadziała ten soft :(
mk3 i mk4 miały wyświetlacz 16:9

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=38428 -najczęstsze pytania o nasze navi

dorzucam jeszcze soft na MK3 GB=>PL
http://rapidshare.com/fil..._GB_PL.rar.html
też jest na 10 ściągnięć
_________________
moja E39 530dA'02 i CBR1000RR'05
 
 
     
bialy123 
*Początkujący*

Moje BMW: 530d
Dołączył: 20 Gru 2009
Posty: 7
Miejscowość: kozia wulka
Wysłany: 2009-12-20, 16:59   
   Imię: ktoś


Sorry , że odświeżam temat , ale chciałbym prosić o link do softu na zmianę języka w Navi ... poprzednie już nie działają ... a zależy mi na zmianie :)
Dziękuję ;)
 
     
LENAR83 
BMW-holik



Moje BMW: e39 530dA '02
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 29 Sty 2009
Posty: 186
Miejscowość: wawa
Wysłany: 2009-12-28, 02:04   
   Imię: Krzysiek


czasem przy wgrywaniu softu z tłumaczeniem czytnik się zawiesza lub wyskakują błędy, u mnie lekarstwem na to było wgranie starszego softu- v21, a dopiero później nowszego-z tłumaczeniem.

soft v21

soft D ===> PL na MK3
_________________
moja E39 530dA'02 i CBR1000RR'05
 
 
     
bialy123 
*Początkujący*

Moje BMW: 530d
Dołączył: 20 Gru 2009
Posty: 7
Miejscowość: kozia wulka
Wysłany: 2010-01-05, 22:34   
   Imię: ktoś


LENAR83,
Witam , ściągnąłem soft z linków zawartych w postach , które napisałeś ... Płytę zainstalowałem zgodnie z instrukcją zamieszczoną na innym forum BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=38428 (pytanie 5) ... wszystko przebiegło poprawnie do momentu kiedy wyszła płyta (podpunkt 4) , wcisnąłem OK - wyskoczył komunikat o Kod CD lub V.17 ... Co z tym dalej zrobić ? nie posiadam kodu CD ani V.17... Nie wiem nawet o co chodzi ... soft D - - - > PL przy ściągnięciu wyskakuje mi ERROR , soft v21 to samo ... zależy mi na dość szybkiej pomocy :)
Z góry dzięki .
Bialy123
 
     
Prezes 
BMW AutoKlub Polska



Moje BMW: E46 330d, E36 328Ci, 997 4S, 970 GTS
Pomógł: 49 razy
Dołączył: 17 Sty 2007
Posty: 7283
Miejscowość: WPR
Wysłany: 2010-01-05, 23:35   
   Imię: Łukasz


A w 4:3 też da się na PL przerobić?? :mysli:
_________________
pozdrawiam
Prezes

Moja flota: Coupe'jka & Diesel & eFka & Czarna
Ex BMW: E30 320i, E34 520i, E38 740i, E39 530d, E34 525i, E39 540i, E60 530d, E30 320/5 Cabrio, E65 745i, E39 M5, F01 740i...

>> Fabryka Błysku - odnowa samochodów <<
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Design by Forum Komputerowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Rekrutacja do BAP

BMW AutoKlub Polska na Facebook'u - Lubisz to?? :)




Przeglądarka Opera statystyka
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 11