Zmiana języka na polski w mk3/mk4 z dużym navi 16:9

Problemy z elektryką, elektroniką oraz rozwiązania systemów car audio.

Moderatorzy: sysek, Marcin, siwy

Zmiana języka na polski w mk3/mk4 z dużym navi 16:9

Postautor: LENAR83 » 2009-10-05, 02:13

Uwaga! poniży opis dotyczy tylko spolszczenia MK3 z dużym navi (16:9). tzn tylko na takim przetestowałem i działa! :)

Jeśli chcemy zmienić język z angielskiego na polski to sprawa jest w miarę prosta:

1) ściągamy sobie softa stąd: http://rapidshare.com/files/135678948/s ... 2.rar.html
kod do pliku to S5aE839Sd23eR84a2e89rXX5wew66D588e5D58efWD55dw5ddw5d1wWD210044wddwd
rozpakowujemy...

2) ściągamy sobie i instalujemy programik do nagrywania obrazów płyt (imgburn) np stąd: http://www.programosy.pl/program,imgburn.html

3) przy pomocy imgburn wypalamy ściągniętego softa. Warto to zrobić jak najmniejszą prędkością i z weryfikacją

4) lecimy z płytą do auta, kluczyk w stacyjce na położenie I, i wkładamy płytę do czytnika, aktualizacja rozpoczyna się automatycznie (idzie to dość powolnie więc cierpliwości...), powinien się pojawić komunikat, że nastąpi update softu a następnie pasek zaawansowania, później zobaczymy komunikat, że soft wgrał się pomyślnie, i czytnik wypluje płytę do połowy, należy ją całkiem wyjąć i dopiero wtedy zaakceptować "OK" na panelu nawigacji. System się wtedy zrestartuje i będzie można się cieszyć polskim menu i panią Krysią w komendach nawigacji



Jeżeli chcemy zmienić język z niemieckiego, włoskiego lub francuskiego na polski to już będzie trochę więcej roboty...

1) ściągamy soft z punktu 1) powyżej

2) ściągamy sobie magic iso maker, np stąd: http://www.programosy.pl/program,magiciso-maker.html i instalujemy

3) w magic iso maker otwieramy nasz obraz softu z punktu 1) (jest to oczywiście soft spolszczający wersję anglojęzyczna i będziemy ją przerabiać)

4) wybieramy "extract" i wypakowujemy nasz obraz np do jakiegoś pustego folderu na pulpicie, teraz będziemy mieć dostęp do edycji plików

5) aby edytować napisy należy wpierw zainstalować to: http://sourceforge.net/projects/gladewi ... e/download
oraz navtweak: http://rapidshare.com/files/8925524/navtweak.zip.html

6) uruchamiamy navtweak i otwieramy w nim plik z naszego rozpakowanego obrazu płyty z softem a dokładnie plik ze ścieżki
Mk3/0116/BMWC01S/app_sw/usw_load

7) po załadowaniu pliku przechodzimy w zakładkę z językami czyli w "strings" następnie zakładka Lng_English. Jak widać tu właśnie jest tłumaczenie naszego softu :)

8 ) exportujemy to tłumaczenie do pliku txt i zapisujemy jak zwykle dla wygody na pulpicie

9) i teraz tak: przechodzimy w zakładkę języka który chcemy mieć przetłumaczony, w moim przypadku był to jęz. niemiecki więc ==> "Lng_Deutsch"

10) tam importujemy nasz wyeksportowany przed chwilą pliczek z tłumaczeniem

11) zapisujemy (czyli podmieniamy) plik usw_load
no to napisy mamy z głowy, teraz lektor(ka):

12) pliki dźwiękowe są pod ścieżką: V_2/Voices/0506
nasz soft jest spolszczeniem angielskiego więc plik z polskim lektorem jest nazwany gb_f.csf -kopiujemy sobie ten plik na pulpit i jeżeli zajmujemy się spolszczeniem wersji niemieckojęzycznej to zmieniamy mu nazwę na d_f.csf , gdybyśmy chcieli podmienić lektora włoskiego to plik byśmy nazwali i_f.csf

13) nasz plik d_f.csf (z polskim lektorem) z powrotem wrzucamy do ścieżki V_2/Voices/0506 (musimy nadpisać go na plik o tej samej nazwie który już tam jest)

14) analogiczną podmianę pliku z lektorem robimy w ścieżce LangMk3/0502
no i lektora mamy już z głowy...

15) teraz musimy wypalić płytę z naszym zmodyfikowanym softem ale koniecznie w trybie MODE2 ! instalujemy sobie ten programik http://www.4shared.com/get/36568140/c33 ... gui16.html

16) upuszczamy do niego wszystkie pliki naszego nowego softu i tworzymy z nich obraz płyty

17) utworzony obraz nagrywamy przy pomocy imgburn z minimalna prędkością i weryfikacją

18) lecimy z płytą do auta, kluczyk w stacyjce na położenie I, i wkładamy płytę do czytnika, aktualizacja rozpoczyna się automatycznie (idzie to dość powolnie więc cierpliwości...), powinien się pojawić komunikat, że nastąpi update softu a następnie pasek zaawansowania, później zobaczymy komunikat, że soft wgrał się pomyślnie, i czytnik wypluje płytę do połowy, należy ją całkiem wyjąć i dopiero wtedy zaakceptować "OK" na panelu nawigacji. System się wtedy zrestartuje i będzie można się cieszyć polskim menu i panią Krysią w komendach nawigacji



powodzenia, nie jest to aż takie trudne :) a satysfakcja z zaoszczędzonych 300zł ogromna :naughty:
ja miałem u siebie język włoski i niemiecki i ostatecznie "przerobiłem" język niemiecki bo jak się przekonałem -przy podmianie napisów i lektora włoskiego, menu telewizorka i napisy pod zegarami pozostają włoskie, bo niby ta wersja językowa jest wybrana w kompie pokładowym

dziękuję ludziom z BKL za udostępnianie pomocnych plików
Ostatnio zmieniony 2014-02-24, 00:19 przez LENAR83, łącznie zmieniany 2 razy
Awatar użytkownika
LENAR83
-#Norma2
-#Norma2
 
Posty: 186
Rejestracja: 2009-01-29, 00:20
Lokalizacja: wawa

Postautor: Tx » 2009-10-05, 07:56

LENAR83 Super Info, bardzo przydatne :D
Thx
Obrazek Obrazek
BMW - Banditen Motor Wagen
http://www.motoarchive.pl/noname
Tx
-#Ranga3
-#Ranga3
 
Posty: 478
Rejestracja: 2009-06-20, 01:33
Lokalizacja: WOT

Postautor: dray » 2009-10-18, 11:46

TX próbowałeś już? Udało się?
dray
-#Norma2
-#Norma2
 
Posty: 236
Rejestracja: 2007-03-01, 17:36
Lokalizacja: Polska

Postautor: no_name » 2009-10-18, 13:24

Witam, do nowszych też już może jest ;/
Bo strasznie mnie drażni że po polsku nie mam.

Pzdr.
Obrazek
Nadsterowność jest lepsza, nie widzisz drzewa które cię zabije
Awatar użytkownika
no_name
-#Norma2
-#Norma2
 
Posty: 257
Rejestracja: 2009-08-05, 17:28
Lokalizacja: warszawa

Postautor: Tx » 2009-10-18, 14:05

dray pisze:TX próbowałeś już? Udało się?


Nie bo w sumie angielski dla mnie jest ok.
Bardziej mnie interesuje jak samemu wlaczyc TV w czasie jazdy :D
Obrazek Obrazek
BMW - Banditen Motor Wagen
http://www.motoarchive.pl/noname
Tx
-#Ranga3
-#Ranga3
 
Posty: 478
Rejestracja: 2009-06-20, 01:33
Lokalizacja: WOT

Postautor: kostek_ja » 2009-10-18, 14:32

Tx pisze:Bardziej mnie interesuje jak samemu wlaczyc TV w czasie jazdy :D


Z tego co się orientuje to potrzebny jest do tego specjalny kabelek. Te z allegro działają. Kolega kupił do siebie z allegro i wszystko działa.
Obrazek
kostek_ja
-#Norma2
-#Norma2
 
Posty: 213
Rejestracja: 2008-02-21, 21:55
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: dray » 2009-10-18, 21:02

TX jak byłeś w Opocznie to trzeba było podjechać do Maćka - odblokuje Ci bez kabelka. U mnie działa. Sam tego nie zrobisz.
dray
-#Norma2
-#Norma2
 
Posty: 236
Rejestracja: 2007-03-01, 17:36
Lokalizacja: Polska

Postautor: mariusz83x83 » 2009-12-11, 14:47

W e38 zadziała ?? mam tv navi i drażni trochę jak polskiego nie ma.
mariusz83x83
-#Ranga1
-#Ranga1
 
Posty: 49
Rejestracja: 2009-07-26, 10:48
Lokalizacja: katowice

Postautor: LENAR83 » 2009-12-13, 22:22

Jeżeli masz navi mk3 z dużym wyświetlaczem to powinno zadziałać.
Ponieważ linki z pierwszego postu powygasały, to wrzucam swój soft do mk3 zmieniający język niemiecki na polski. Jak się wgra na rapida to linka zapodam, info o wypalaniu i instalowaniu jest w pierwszym poście.

soft do MK3 z niemieckiego na polski:
http://rapidshare.com/files/320491019/soft_pl.rar.html
link jest na 10 ściągnięć

pozdro
Lenar
Ostatnio zmieniony 2009-12-14, 15:09 przez LENAR83, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
LENAR83
-#Norma2
-#Norma2
 
Posty: 186
Rejestracja: 2009-01-29, 00:20
Lokalizacja: wawa

Postautor: mariusz83x83 » 2009-12-14, 10:09

Po czym to poznać czy mam mk3 jak dla mnie to jest to duży wyświetlacz chyba standardowy w e38 w konsoli środkowej tak na oko to z 12/12cm .
mariusz83x83
-#Ranga1
-#Ranga1
 
Posty: 49
Rejestracja: 2009-07-26, 10:48
Lokalizacja: katowice

Postautor: LENAR83 » 2009-12-14, 11:43

jeśli masz kwadratowy wyświetlacz to chyba jest to coś starszego niż mk3 i u Ciebie raczej nie zadziała ten soft :(
mk3 i mk4 miały wyświetlacz 16:9

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=38428 -najczęstsze pytania o nasze navi

dorzucam jeszcze soft na MK3 GB=>PL
http://rapidshare.com/files/320729980/s ... L.rar.html
też jest na 10 ściągnięć
Awatar użytkownika
LENAR83
-#Norma2
-#Norma2
 
Posty: 186
Rejestracja: 2009-01-29, 00:20
Lokalizacja: wawa

Postautor: bialy123 » 2009-12-20, 16:59

Sorry , że odświeżam temat , ale chciałbym prosić o link do softu na zmianę języka w Navi ... poprzednie już nie działają ... a zależy mi na zmianie :)
Dziękuję ;)
bialy123
-#BAP Członek honorowy
-#BAP Członek honorowy
 
Posty: 7
Rejestracja: 2009-12-20, 15:45
Lokalizacja: kozia wulka

Postautor: LENAR83 » 2009-12-28, 02:04

czasem przy wgrywaniu softu z tłumaczeniem czytnik się zawiesza lub wyskakują błędy, u mnie lekarstwem na to było wgranie starszego softu- v21, a dopiero później nowszego-z tłumaczeniem.

soft v21

soft D ===> PL na MK3
Awatar użytkownika
LENAR83
-#Norma2
-#Norma2
 
Posty: 186
Rejestracja: 2009-01-29, 00:20
Lokalizacja: wawa

Postautor: bialy123 » 2010-01-05, 22:34

LENAR83,
Witam , ściągnąłem soft z linków zawartych w postach , które napisałeś ... Płytę zainstalowałem zgodnie z instrukcją zamieszczoną na innym forum BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=38428 (pytanie 5) ... wszystko przebiegło poprawnie do momentu kiedy wyszła płyta (podpunkt 4) , wcisnąłem OK - wyskoczył komunikat o Kod CD lub V.17 ... Co z tym dalej zrobić ? nie posiadam kodu CD ani V.17... Nie wiem nawet o co chodzi ... soft D - - - > PL przy ściągnięciu wyskakuje mi ERROR , soft v21 to samo ... zależy mi na dość szybkiej pomocy :)
Z góry dzięki .
Bialy123
bialy123
-#BAP Członek honorowy
-#BAP Członek honorowy
 
Posty: 7
Rejestracja: 2009-12-20, 15:45
Lokalizacja: kozia wulka

Postautor: Prezes » 2010-01-05, 23:35

A w 4:3 też da się na PL przerobić?? :mysli:
pozdrawiam
Prezes

Moja flota: Coupe'jka & Diesel & eFka & Czarna
Ex BMW: E30 320i, E34 520i, E38 740i, E39 530d, E34 525i, E39 540i, E60 530d, E30 320/5 Cabrio, E65 745i, E39 M5, F01 740i, E46 330d...

>> Fabryka Błysku - odnowa samochodów <<
Awatar użytkownika
Prezes
-#Ranga5
-#Ranga5
 
Posty: 7332
Rejestracja: 2007-01-17, 23:12
Lokalizacja: WPR

Następna

Wróć do Elektryka, Elektronika & Car Audio

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości

cron